• Briards-Jardin-De-Seigle
 

Vachtverzorging van de Briard.

 

Een regel die heel belangrijk is bij het verzorgen van de vacht is regelmaat. Als de vacht een of twee keer per week netjes wordt onderhouden zal de hond er altijd schoon en goed verzorgd uitzien. Met deze regelmatige verzorging, zullen er nauwelijks vervelende klitten kunnen ontstaan. Klitten zijn niet gemakkelijk om te verwijderen, schadelijk voor de vacht en maken het kammen van de hond tot een naar werkje, voor zowel baas als hond.


De ideale vacht van de briard is over het algemeen beschreven als een "geitenvacht" en het is relatief gemakkelijk te verzorgen. Het haar is wat grof, maar glad en moet natuurlijk vallen in soepele golvende lokken met een natuurlijke scheiding op het hoofd, de nek en langs de rug.

 
Helaas hebben niet alle Briards de droge, makkelijk te onderhouden geitenvacht. De meest voorkomende fout bij onze briard vachten is, dat de bovenvacht te zacht is en de eigenaar heeft dan te maken met een vacht die heel fijn en zacht is. En soms toch wel of redelijk stug haar met (te) veel onderwol. In beide gevallen vraagt deze vacht regelmatig onderhoud, ter voorkoming van klitten of vervilting van het onderhaar tegen de huid. Honden die veel zwemmen kunnen daar ook veel last van hebben, omdat de natuurlijke oliën verdwijnen en en dat maakt de textuur zachter en droger. Dan vormen zich weer sneller klitten en de vacht neemt gemakkelijker vuil op.
Natuurlijk is de voornaamste bron van vachtstructuur erfelijkheid.

 

 

De frequentie van het verzorgen van de vacht hangt helemaal af van de kwaliteit van het haar. Hoe zachter de vacht, hoe vaker het moet. Voor een briard met een zachte vacht met veel onderwol, moet u zeker iedere week een uur uittrekken. Voor een vacht van goede kwaliteit met weinig onderwol  volstaat 1 x per 2 -3 weken.

 

U legt de hond zijwaarts op de tafel. Spuit wat anti klit spray over de vacht en borstel dat even goed door de vacht met de varkensharen borstel. Vooral een droge, zachte vacht zal daarna wat soepeler zijn, wat prettiger is voor de hond. Daarna beginnen we met de poten, helemaal onderaan bij de voetjes. Dat kamt u goed uit en u schuift iedere keer als dat gedeelte klaar is 5-10 cm op naar boven. Als u het andersom doet, dus bovenaan beginnen, dan haakt u steeds in een onderliggend klitje, wat de hond pijn doet en de vacht gaat beschadigen. 

Dus, van onder naar boven werken. Komt u een klit tegen, spuit daar eventueel nog wat spray op en trek de klit met de vingers uit elkaar. Nooit de kam in de volledige klit zetten, altijd met 1 tand van de kam aan de zijkant van de klit beginnen en zo door. Om het prettiger voor uw hond te maken, houdt de klit vast met uw vingers, dicht op de huid, zodat u bij het trekken aan de klit niet aan de huid trekt.Kijk goed op de plekken waar de meeste klitten gaan zitten: binnenkant van de poten, de oksels, achter de oren, rondom het scrotum en rondom de anus.Het is het beste om van achteren naar voren te werken. Leer de hond aan dat u ook op de buik en de binnenpoten moet werken. Rond de voeten en de wolfsklauwen willen zich vaak veel harde, dichte klitten vormen, omdat daar ook veel vuil gaat zitten, dus goed in de gaten houden!Als de hond helemaal klitvrij is, nog even ter controle de hele kant doorkammen zodat u zeker weet dat hij klitvrij is.

De borst, onder de kin en de baard kunt u het best nog even controleren als u hem laat zitten nadat u klaar bent. De snuit en baard van de hond kunnen door etensresten stinken en geklit zijn. Met een beetje warm water en shampoo is dit meestal snel opgelost en daarna goed uit te kammen.